1. Dönts, a változás mellett! 2. Hidd el, hogy képes vagy rá! 3. Legyen célod, tegyél érte minden nap!

Triacto - Három Lépés

Triacto - Három Lépés

Sprinttől az IRONMAN-ig

2015. november 26. - Triacto

A triatlon viszonylag fiatal sportágnak számít, ám ifjú kora ellenére egyre népszerűbb hazánkban is. A klasszikus triatlon úszásból, kerékpározásból és futásból áll, a versenyszámokat pihenés nélkül kell egymás után teljesíteni, és még a számok közötti átöltözés idejét sem lehet kihasználni egy kis lazításra, hiszen az is beleszámít a versenyidőbe. (Persze mindenki maga dönti el, mennyire fontos számára az időeredmény…)

És hogy milyen távok vannak? Sok, és még annál is több! Mindenki válogathat kedvére edzettségének megfelelően.  Ezért is tartjuk az egyik legjobb szabadidő sportnak a triatlonozást.

france_triathlon_promenade_des_anglais_1920x1080_70014.jpg

 

Utánpótlás távok:

Újonc táv (11 évesig): 200 m úszás - 4 km kerékpár - 1000 m futás 

Gyerek táv (12–13 évesig): 300 m - 8 km - 2000 m

Serdülő (14-15 évesig), hobby táv:  500 m - 12 km - 3000 m

Amint látható, az utánpótlás távok korcsoportonként változnak. Jó hír a kezdő triatlonistáknak, hogy a serdülő táv megegyezik a hobby távval, itt tehát megmérettethetik magukat a kezdő, felnőtt sportolók is.

 

Felnőtt távok:

Sprint táv: 750 m úszás - 20 km kerékpár - 5 km futás

Olimpiai/Rövid táv: 1500 m úszás - 40 km kerékpár - 10 km futás

Féltáv/Közép táv: 1,9 km úszás - 90 km kerékpár - 21 km futás

IRONMAN/Hosszú táv: 3,8 km úszás - 180 km kerékpár - 42 km futás

 

Sprint táv:

Ez már felnőtt táv, de az ifik (16-17 évesig) és juniorok (18-19 évesig) is ezen a távon versenyezhetnek.

Ahogy a neve is jelzi, sprint távon nagyon gyors, nagy tempójú versenyeket rendeznek, a legjobbak 50 perc körüli idővel teljesítik. A viszonylag rövidebb szakaszok miatt azonban ezt is ajánljuk a kezdő triatlonosoknak: gyakorlásnak, versenytapasztalat szerzésére ideális. Ráadásul Magyarországon ebből rendeznek a legtöbbet, így választási lehetőség is van bőven.

 

Olimpiai/Rövid táv:

Mint a neve is mutatja, ezen a távon versenyeznek az olimpiákon és a nagy világkupa futamokon. Junior korosztálytól fölfelé indulhatnak rajta a triatlonisták. A legjobbaknak 1:45 – 2:00 óra, az age-group versenyzőknek 3:00 - 3:30 óráig tart a verseny. Ez a táv már mindenképpen igényel előzetes, szisztematikus edzést. Ez a táv lehet egy kezdő triatlonosnak az első, igazán nagy célja!

 

Féltáv:

A féltáv a klasszikus IRONMAN távnak pontosan a fele (1,9 m úszás - 90 km kerékpár - 21 km futás). 

A féltávon profiknak a 4 óra alatti idő nagyon jónak számít, az age-grouperek az 5:30-6:00 órás időknek örülnek, de vannak akik ennél is több időt töltenek a pályán. A limit időt általában 8:00 óránál szokták meghúzni. Ez a táv mindenképpen tudatos és hosszabb felkészülést igényel egy kezdő triatlonostól. A Triacto csapata legalább 1 év felkészülést javasol, így ez lehet a következő év fő versenye!

 

IRONMAN/Hosszú táv:befuto_blogra.jpg

Ez a klasszikus triatlon táv. A történet szerint 1978-ban Hawaii szigetén rendezték meg az első IRONMAN versenyt. Akár igaz, akár nem, ez az egyik legnépszerűbb táv, a hawaii IRONMAN pedig a triatlonisták Mekkája. A világon pedig egyre többen vannak, akik IRONMAN-né szeretnének válni. És ez nem csak egy álom: tudatos, megtervezett, fokozatos, kellő ideig tartó felkészüléssel bárki képes ennek a távnak a legyőzésére!

 

A hivatalos távokon kívül az igényekhez és a lehetőségekhez mérten rendeznek alternatív távú versenyeket is, egyiknél az úszás rövidebb, a futás hosszabb, máshol ez épp fordítva van.

 

Versenyekből és versenytávokból tehát van bőven kínálat, mindenki találhat magának az egyéni teljesítőképességének megfelelő célt. Fontos, hogy ez a cél reális legyen: így sérülésmentesen, élvezetes felkészülési időszakkal a háta mögött érhet mindenki az áhított verseny céljába!

Reméljük, hogy összeállításunkkal segíteni tudtunk a jövő évi versenynaptár megtervezésében. 

 

Triacto - Három Lépés csapata

A bejegyzés trackback címe:

https://triacto.blog.hu/api/trackback/id/tr748116420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.T.K. 2015.11.26. 14:10:57

Szuper, hogy így összeszedtétek a távokat, már tudom is, melyiken indulok jövőre... ;)

Triacto 2015.11.26. 14:31:43

@J.T.K.: Reméljük segítségedre lehetünk a felkészülésedben... ;)

Szanyiné Nyári Hajnalka 2015.11.26. 22:33:17

Jó kis áttekintő! Idén meg volt a sprint, az olimpiai és a féltáv. Hiányzik 1 a sorvégéről.
Viszont azt már rövid pályafutásomból megtapasztaltam, hogy a végső célig még rengeteget kell edzeni és szakemberek segítségére is szükségem lesz.
süti beállítások módosítása